TYMIANEK POSPOLITY (Thymus vulgaris) jest wieloletnią krzewinką, zimozieloną pochodzącą z południowej Europy. Najlepiej rośnie w ciepłym, słonecznym dobrze zdrenowanym miejscu. Dość dobrze znosi suszę. Lubi gleby lekko zasadowe ale toleruje pH w zakresie 4,5 do 8. Kwiaty tymianku są bogate w nektar i są bardzo atrakcyjne dla pszczół. Jest dobrym sąsiadem dla większości roślin. Można przycinać go kilka razy w roku, pamiętając aby ostatnie cięcie było wykonane nie później niż miesiąc przed nadejściem mrozów. Jest jedną z najstarszych roślin leczniczych o bardzo wszechstronnym zastosowaniu. Starożytni Egipcjanie używali tymianku do balsamowania a Grecy stosowali go w swoich łaźniach, spalając go w świątyniach, wierzyli że jest źródłem odwagi.
Ziele tymianku zawiera duże ilości olejku eterycznego a w nim głównie tymol i karwakrol, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, trójterpeny, sole mineralne: wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód, potas, cynk, witaminę B1, witaminę B2 i B6. Olejek eteryczny tymianku działa wybitnie bakteriobójczo na wszystkie niemal drobnoustroje groźne dla człowieka, także na te odporne na antybiotyki.
W lecznictwie tymianek ceniony jest za właściwości antyseptyczne, antyoksydacyjne, przeciwskurczowe, wiatropędne, napotne, dezynfekujące, przeciwgrzybicze, przeciwrobacze, wykrztuśne i uspokajające. Jest stosowany w leczeniu chorób układu oddechowego, w leczeniu suchego kaszlu, chrypce, zapaleniu oskrzeli, astmie, zapaleniu krtani, oraz chorób dróg moczowych. Ponadto tymianek znalazł zastosowanie w leczeniu nieżytu żołądka i jelit, oraz niestrawności. Zapobiega nadmiernej fermentacji, wzdęciom, pobudza wydzielanie soków trawiennych. Może również poprawić pracę wątroby, a także działać jako środek pobudzający apetyt. Pomaga w biegunce i moczeniu nocnym dzieci. Tymianek poprawia krążenie krwi, przyśpieszając spalanie i odżywianie tkanek. Zewnętrznie znalazł zastosowanie w leczeniu chorób dziąseł, zapaleniu migdałków, infekcjach grzybowych paznokci, reumatyzmu, zapaleniu stawów a według ostatnich badań jego alkoholowy ekstrakt pomaga w walce z trądzikiem.
W kuchni tymianek służy jako znakomita przyprawa do wieprzowiny, wołowiny, baraniny, dziczyzny oraz drobiu. Na surowo dodaje się do sałatek, sosów ziołowych, dobrze komponuje się z grzybami i cukinią. Często dodawany do grochówki, fasolówki, do kapusty z grochem, do pasztetów i wędlin. W połączeniu z innymi ziołami (cząber, melisa, szałwia, rozmaryn) nadaje rybom morskim przyjemnego smaku i zapachu. Jest jednym ze składników ziół prowansalskich.
Olejek z liści tymianku stosuje się zewnętrznie przy artretyzmie i reumatyzmie. Służy do kąpieli i inhalacji. Często stosowany jest w przemyśle perfumeryjnym, do wyrobu mydeł, past do zębów, płynów do płukania jamy ustnej. Posiada silne właściwości antyseptyczne, grzybobójcze, przeciwbakteryjne i rozgrzewające.

Opracowanie Krzysztof Kuźniewski

Przejdź do sklepu