Szpinak wodny

SZPINAK WODNY (Ipomea aquatica) jest rośliną wieloletnią z rodziny powojowatych. Znany również pod nazwami : powój wodny, wilec wodny, chiński powój albo morning glory. W naturalnym stanie występuje w tropikalnych regionach świata, na terenach podmokłych, wzdłuż brzegów rzek i potoków. Uprawiany dla liści i pędów na dużą skalę głównie w Azji Południowo – Wschodniej. Jak na warzywo liściaste wyróżnia się delikatnym i słodkawym smakiem. W ciepłym i wilgotnym środowisku może przyrastać nawet do 10 cm na dobę, tworząc bardzo szybko zwarte powierzchnie na jeziorach, stawach i innych zbiornikach wodnych. Ukorzenia się łatwo na węzłach, dlatego wystarczy mały jego fragment aby powstała nowa roślina. Latem możliwe jest uzyskanie własnych roślin z uprawy hydroponicznej w warunkach domowych. W niektórych krajach uznana za roślinę inwazyjną. Może być spożywany na surowo np. w sałatkach, lekko gotowany np. w zupach albo smażony z papryką chili, czosnkiem, imbirem i innymi przyprawami metodą stir-fry (w małej ilości tłuszczu, ciągle i szybko mieszając). Na Filipinach bywa dodawany do rybnych albo mięsnych gulaszy. W Chinach spożywany jest na wiele sposobów, ale najczęściej smażony metodą stir-fry z czosnkiem. Jest częstym składnikiem potraw w kuchni wietnamskiej, dodawany bywa do żurku Canh Chua w skład którego wchodzą ryby, pomidory, ananasy, sos z tamaryndowca, kiełki z fasoli i zioła do smaku. W południowych Indiach jest składnikiem potrawy o nazwie Thoran, w skład której wchodzą drobno posiekane warzywa (w różnych konfiguracjach) z tartym kokosem, nasionami gorczycy i liśćmi curry.
Szpinak wodny jest bogatym źródłem witamin(A, B1, B2, B3, C, E), minerałów (potas, żelazo, wapń, magnez) błonnika, białka i flawonoidów. Jest źródłem rzadko występującej witaminy U (zawiera ją również sok z kapusty), która stosowana zewnętrznie przyśpiesza parokrotnie gojenie się ran, zapobiega starzeniu się skóry a najbardziej znana jest jako lek na wrzody żołądka. W tradycyjnej medycynie szpinak wodny bywa stosowany przy dolegliwościach gastrycznych, zapaleniu oskrzeli, jako środek wiatropędny, zmniejszający gorączkę i stany zapalne. Okazało się również, że ma właściwości insulinopodobne (insulina roślinna) i antyhipergligemiczne hamujące wchłanianie glukozy. Nasiona niektórych gatunków Ipomea mogą zawierać organiczny związek chemiczny erginę (LSA) o działaniu psychoaktywnym. Ze względu na bardzo urozmaicony i bogaty skład szpinak wodny powinien być uzupełnieniem naszej diety.

Opracowanie Krzysztof Kuźniewski