Jagoda Goji

JAGODA GOJI, CHINESE WOLFBERRY (Lycium barbarum, Lycium chinese) jest rośliną wieloletnią z rodziny psiankowatych, pochodzącą z Azji. Owoce goji pozyskuje się od dwóch bardzo blisko spokrewnionych roślin Kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum) i Kolcowoju chińskiego (Lycium chinense), stosuje się je czasem zamiennie. Na bardzo dużą skalę są uprawiane w Chinach, szczególnie w prowincji Ningxia. Odmiana „Shanghai Express” będąca w naszej ofercie sprzedaży to nowa, szybko rosnąca odmiana, bardzo łatwa w prowadzeniu. W celu lepszego rozkrzewienia zaleca się kilkukrotne przycięcie młodych roślin. Znosi okresową suszę ale lepiej będzie rosnąć gdy gleba będzie dostatecznie wilgotna, można ją sadzić również w pojemnikach. Pierwsze owoce tej odmiany możemy degustować już w drugim roku uprawy, a w trzecim możemy zebrać do 3 kilogramów z rośliny. Preferuje stanowisko słoneczne lub półcień, glebę przepuszczalną, wytrzymuje spadki temperatury do -20⁰C. Owoce zawierają witaminę C (co najmniej tyle co świeże cytryny), witaminy: B1, B2, B6, witaminę E, żelazo (więcej niż szpinak), 18 aminokwasów, polisacharydy, betainę, 21 minerałów, flawonoidy. Stanowią jedno z największych źródeł antyutleniaczy z wszystkich roślin. Owoce Goji zawierają również karotenoidy w tym luteinę, likopen, kryptoksantynę i zeaksantynę. Zeaksantyny jest najwięcej bo aż od 1/3 do połowy wszystkich karotenoidów. Po spożyciu owoców Goji zeaksantyna i luteina gromadzą się w plamce żółtej (miejsce na siatkówce oka), gdzie odgrywają bardzo ważne funkcje ochronne, chronią przed jej degeneracją oraz zapobiegają pogarszaniu się wzroku u osób starszych. Polisacharydy zawarte w owocach korzystnie wpływają na pracę układu odpornościowego, chronią przed uszkodzeniami neurologicznymi, pomagają osobom z chorobą Alzhaimera. Spożywanie jagód goji wpływa na ogólną poprawę stanu zdrowia. W chińskiej medycynie ludowej owoce Goji mają korzystny wpływ na poprawę wzroku, mogą być pomocne przy leczeniu cukrzycy, gruźlicy, przewlekłego kaszlu, bólów i zawrotów głowy, mają korzystny wpływ na długowieczność. Wykazują działanie neuroprotekcyjne (chronią neurony przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników), przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe. Hamują wzrost komórek białaczkowych i raka wątroby. Korzystnie oddziałują na zmęczenie i sen, poprawiają zdolność uczenia się, zwiększają pamięć krótkotrwałą, odżywiają wątrobę i nerki. W badaniach na szczurach potwierdzono zastosowanie w medycynie ludowej Chin kolcowoju pospolitego jako afrodyzjaka. Można spożywać je świeże, suszone lub mrożone. Oprócz owoców jadalne i pożywne są również liście. W terapii ogólnie wzmacniającej zaleca się spożywanie jagód Goji w ilości 15-30g dziennie. Badania toksyczności owoców Goji nie wykazały działań niepożądanych.

Opracowanie Krzysztof Kuźniewski