SŁODKIE AZTECKIE
ZIELE (Lippia dulcis) pochodzi z Meksyku, jest tam znane już od czasów
Azteków. Ciekawa tropikalna roślina płożąca osiągająca wysokość ok. 30 cm.
Tworzy dekoracyjne dywany okrywając przestrzeń, wokół której została posadzona.
Kwiaty drobne w kolorze białym zdobią roślinę w okresie VII-IX. Lippia ma
pokrój płożący, z tego względu bardzo ładnie wygląda sadzona w wiszących
pojemnikach. To niskokaloryczna słodka roślina. W postaci świeżej lub suszonej
liście wykorzystywane są głównie jako naturalny cukier – do deserów i herbat. Można
je także użyć do np. sałatek owocowych. Jest to idealny słodzik dla cukrzyków i
dla tych, którzy zmagają się z odchudzaniem.
Roślina wykorzystywana przez Azteków do słodzenia potraw ale także stosowana na
kaszel, przeziębienie, zapalenie oskrzeli, astmę i kolkę. Lippia wytwarza
związek chemiczny nazywany hernandulyną, która jest 1000 razy słodsza od
sacharozy (a 3 razy słodsza od popularniejszej stewii). Lippia lubi światło,
ale nie bezpośrednie działanie promieni słonecznych. W Polsce nadaje się do uprawy
wyłącznie w pojemnikach lub w gruncie jako roślina jednoroczna.
Opracowanie Krzysztof Kuźniewski