SANTOLINA
CYPRISIKOWATA (Santolina chamaecyparissus) jest
wieloletnim, zimozielonym niezdrewniałym krzewem dorastającym do 30 cm,
pochodzącym z południowej Europy. W Polsce chcąc aby przetrwała zimę należy ją
dobrze zabezpieczyć przed mrozem. Preferuje stanowisko słoneczne, gleby
przepuszczalne, suche, wapienne, zasadowe. Rzadko potrzebuje podlewania.
Pokryta jest srebrno szarym kutnerem. Zakwita w drugim roku – kwiaty małe żółte
guziczki.
W kuchni należy
używać jej delikatnie do dań mięsnych, ryb, niektórych zup jak krupnik i sosów.
W lecznictwie wykazuje
działanie stymulujące, redukuje stany zapalne, poprawia trawienie. Tradycyjnie
w medycynie ajurwedyjskiej w Indiach stosowano ją do leczenia chorób wątroby i
jako środek wzmacniający wątrobę. Ostatnie badania z ubr. potwierdziły jej
korzystny wpływ na wątrobę. Stosowana również w zespole napięcia
przedmiesiączkowego, do likwidacji pasożytów jelitowych. Zewnętrznie na
użądlenia, drobne rany, zapalenie skóry, grzybicę, na reumatyzm i bóle stawów.
Działa odstraszająco na mole w szafach, odświeża kojce dla psów i kosze dla
kotów. Kwiaty santoliny po ścięciu są trwałe w wazonach. Nadają się również do
zasuszania.
Opracowanie Krzysztof Kuźniewski