Oregano

OREGANO/LEBIODKA POSPOLITA (Origanum vulgare) Jest jedną z najstarszych znanych roślin leczniczych. Znał ją już Hipokrates, zalecał ją przy bólu żołądka i chorobach układu oddechowego. Znanych jest wiele podgatunków i odmian, uprawianych w celach dekoracyjnych, kulinarnych bądź leczniczych. Najlepiej rośnie na stanowisku dobrze zdrenowanym (pH 6-8) w pełnym słońcu. Pochodzi z regionu Morza Śródziemnomorskiego, w Polsce występuje na terenie całego kraju i jest dość pospolita. Kwitnie od czerwca do sierpnia na różowo lub biało. Surowcem zielarskim jest ziele. Zawiera ono olejek eteryczny w skład którego wchodzi tymol, karwakrol i seskwiterpeny oraz flawonoidy, garbniki, kwasy: kawowy i ursolowy, fitosterole i witaminę C. Ziele lebiodki zbiera się w okresie kwitnienia i suszy w przewiewnym miejscu.
Właściwości lecznicze: oregano pomaga łagodzić wzdęcia, wzmaga przepływ żółci. Ze względu na silne właściwości antyseptyczne pomaga w leczeniu kaszlu, zapaleniu migdałków i oskrzeli. Pomocne bywa w leczeniu astmy. W medycynie ludowej bywa stosowany na ból zęba i na bolące stawy. Flawonoidy zawarte w oregano są wspaniałym antyoksydantem chroniącym komórki przed wolnymi rodnikami.
Zastosowanie kulinarne: oregano jest przyprawą stosowaną w wielu krajach, wchodzi w skład ziół prowansalskich. Używane jest w potrawach z pomidorami, w pizzach, w potrawach z makaronem, w sosach. Stanowi doskonały dodatek do potraw z owoców morza, do tartych serów, do potraw mięsnych, jaj i zup. Olejek z oregano jest bardzo dobrym konserwantem.

Opracowanie Krzysztof Kuźniewski