OGÓRECZNIK LEKARSKI (Borago officinalis) jest rośliną jednoroczną z rodziny ogórecznikowatych pochodzącą z Syrii i Egiptu. Naturalizowany w całym regionie Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Raz posadzony pozostaje w ogrodzie z roku na rok poprzez samosiew. Dorasta do ok. 60 cm. Kwiaty ogórecznika są w kolorze niebieskim, rzadziej białym lub różowym. Tradycyjnie bywa uprawiany dla celów kulinarnych, leczniczych oraz jako roślina ozdobna. Z nasion otrzymuje się olej, bogaty w kwas gamma-linolenowy oraz kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy, kwas eikozenowy i kwas erukowy. Liście przypominające smakiem ogórka są często używane w sałatkach a słodki kwiat o posmaku miodu do dekoracji deserów. Jako warzywo jest często wykorzystywany w Niemczech do zup i sporządzenia zielonego sosu (Grüne Sosse), we włoskiej Ligurii powszechnie dodaje się go do makaronu ravioli i pansoti. Jest często używany w kuchni w Hiszpanii i na greckiej wyspie Kreta. W Iranie czasem dodawany do herbaty.
Opracowanie Krzysztof Kuźniewski