KOLENDRA
WIETNAMSKA, PERSICARIA WONNA, (Persicaria odorata, Polygonum odoratum) jest rośliną
wieloletnią z rodziny rdestowatych, nie zimującą w gruncie w naszym klimacie.
Persicaria odorata bywa też czasami nazywana miętą wietnamską albo rdestem
wonnym. Kolendra wietnamska pochodzi z Indochin, jest uprawiana w Azji
Południowo – Wschodniej i Azji Południowej. Najlepszym stanowiskiem dla niej
będzie półcień, w słońcu jej duże zapotrzebowanie na wodę jeszcze bardziej
wzrośnie i może być gorzkawa. Ciemny rysunek na liściu w kształcie litery V
jest bardziej widoczny gdy uprawiana jest w pełnym słońcu. Nadaje się do uprawy
doniczkowej w pomieszczeniach, wymaga stale wilgotnej ziemi. Jej słodkie liście
z lekką cytrynową nutką, trochę pikantne, trochę miętowe, smakiem przypominają
kolendrę. Najlepsze są młode listki, starsze stają się skórzaste i cierpkie. Do
potraw używamy tylko świeżych liści kolendry wietnamskiej. Kolendrę wietnamską
można dodać do potraw z owocami morza, do potraw mięsnych z drobiu,
wieprzowiny, jagnięciny, ryb. Dobrze komponują się w sałatkach, w potrawach z
fasolą, w wielu rodzajach zup i gulaszy, bywają dodawane do kiszonej kapusty.
Wchodzą w skład wietnamskich sajgonek. W Singapurze i Malezji są podstawowym
składnikiem pikantnej zupy z makaronem zwanej Laksa. Liście kolendry wietnamskiej
tracą smak podczas gotowania, dlatego dodajemy je pod sam koniec, przed
podaniem. Świetnie nadają się do potraw sporządzanych metodą stir – fry.
W medycynie tradycyjnej liście
persicari wonnej znalazły zastosowanie jako środek moczopędny, wspomagający
trawienie oraz zmniejszający pożądanie seksualne. Buddyjscy mnisi uprawiali ją
w swoich ogrodach, aby zmniejszyć pożądanie i pomóc im żyć w celibacie. Stosuje
się ją również w celu obniżenia gorączki, przy nudnościach, bólach brzucha i
niestrawności. Zewnętrznie na porost włosów, trądzik, owrzodzenia i rany.
Wykazuje właściwości przeciwzapalne, ściągające i przeciwgrzybicze. Badania naukowe dowiodły że
wyciągi z liści kolendry wietnamskiej posiadają właściwości antybakteryjne,
antyoksydacyjne, przeciwgrzybicze i antynowotworowe. Zawierają między innymi
flawonoidy (rutynę, katechiny, kwercetynę, kemferol, izoramnetynę) olejki
eteryczne (dodecanal, decanal, decanol, z-3-hexenal, drimenol, cytral,
kariofilen), proteiny, beta- karoten, witaminę C i E, żelazo i wapń. W
Australii produkuje się na bazie kolendry wietnamskiej olejek o nazwie Kesom.
Znalazł on zastosowanie w przemyśle spożywczym (jako naturalny aromat) i
kosmetycznym.
Opracowanie Krzysztof Kuźniewski