KOCANKA TALL CURRY (Helichrysum angustifolia Tall Curry) pochodzi z okolic Morza Śródziemnego. Jest nie wymagająca, może rosnąć nawet na okresowo suchej ziemi. Łodygi ma u podstawy zdrewniałe, może dorastać w sprzyjających warunkach do 60cm. Choć nazywana jest curry to z mieszanką przypraw curry nie ma nic wspólnego z wyjątkiem aromatu. Jest wspaniałym dodatkiem do zup, sałatek, mięsa i ryb. Należy ją stosować z umiarem ze względu na mocny aromat. Jest roślinką wieloletnią, zimozieloną, u nas nie zimującą w gruncie. Dlatego przed pierwszymi przymrozkami przenosimy ją do pomieszczenia z dodatnią temperaturą. Używana w celach leczniczych wykazuje działanie przeciwzapalne, grzybobójcze i ściągające. Posiada korzystny wpływ na naczynka krwionośne, zmniejsza opuchnięcia, przyśpiesza wchłanianie drobnych krwiaków. Zmniejsza krzepliwość krwi zapobiegając zapaleniom żył i zawałom. Posiada właściwości regenerowania tkanek i nerwów.
Opracowanie Krzysztof Kuźniewski