GORCZYCA SAREPSKA,
LIŚĆ MUSZTARDOWY (Brassica juncea) znana jest również pod innymi
nazwami jak: musztarda indyjska, musztarda chińska, kapusta sitowata, musztarda
azjatycka. Znanych jest jej wiele odmian i form. Jest rośliną jednoroczną z
rodziny kapustnych. Preferuje stanowiska słoneczne, glebę o odczynie obojętnym,
gliniastą lub piaszczysto- gliniastą, w miarę wilgotną. Podczas wschodów znosi
przymrozki nawet do -6?C. Pochodzi z Azji gdzie uprawiana jest od tysięcy lat.
Liście, łodygi i nasiona tej odmiany gorczycy są jadalne. Znalazły zastosowanie
jako warzywo, przyprawa oraz w lecznictwie.
W Biblii jest wzmianka o niej, że jest najważniejszą wśród ziół. Ceniona była
za pikantny smak i właściwości lecznicze. Choć liście wszystkich odmian
gorczycy są jadalne, zwłaszcza młode, to najlepsze są gorczycy sarepskiej ?
musztardy. W wielu krajach są spożywane na surowo w sałatkach lub gotowane,
przyrządzane jak szpinak. W Azji są dodawane do zup i gulaszu a także smażone.
W Korei musztardowe liście są często dodawane do kimchi a w Chinach się je marynuje.
Nasiona gorczycy są
bardzo ostre i są składnikiem musztardy sarepskiej, dodaje się je do mięs i
wielu innych potraw. Zawierają one olejek eteryczny, glikozydy i dużo soli
mineralnych. Liście są źródłem witaminy E, witaminy C, beta-karotenu, witaminy
B6, witaminy A oraz zawierają kwas foliowy, żelazo, magnez, fosfor, wapń i
niacynę. Mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe,
dodają energii i pomagają usunąć zmęczenie. Są źródłem jednonienasyconych
kwasów tłuszczowych. Gorczyca pomaga zmniejszyć nasilenie astmy i niektóre
objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.
Opracowanie Krzysztof Kuźniewski