GOMFRENA KULISTA (Gomphrena globosa) jest rośliną jednoroczną z rodziny szarłatowatych. Dziko rośnie w niektórych częściach Amazonii i Chin. U nas bywa uprawiana jako roślina ozdobna, nazywana czasami wiecznikiem kulistym albo amarantusem kulistym. Występuje w kolorach od białego, czerwonego, niebieskiego do fioletowego. Jej kwiaty o słodkim smaku służą do sporządzania herbaty o działaniu antystresowym, antyoksydacyjnym , hipoglikemicznym i przeciw zmęczeniu. Świetnie nadają się po ususzeniu do suchych bukietów gdyż zachowują swój kształt i kolor. Kwiaty gomfreny bogate są w witaminę A , witaminę E, minerały: german, selen, żelazo, cynk, wapń, mangan i potas. Zawierają również fitosterole, saponiny, allantoiny i niektóre aminokwasy. Picie herbaty z kwiatów gomfreny korzystnie wpływa na nadciśnienie, migrenę, zapalenie jelita grubego i zapalenie stawów, wzmaga wchłanianie składników pokarmowych z jelit do krwi, obniża poziom cholesterolu, działa antyrakowo. Wilgotne płatki kwiatowe zastosowane pod oczy rozjaśniają i ujędrniają ciemne worki pod oczami. Pomaga walczyć ze stresem, zwalcza zmęczenie i ułatwia sen. W medycynie tradycyjnej Filipin i Chin wywar z kwiatostanów gomfreny wykorzystywany był do leczenia astmy oskrzelowej, kokluszu i zapalenia oskrzeli. Znalazł on również zastosowanie przy zapaleniu oczu, przy trudnościach w oddawaniu moczu , przy bólach i zawrotach głowy. Pomaga na nocny płacz (koszmary nocne) u dzieci. Wywar ze świeżych roślin używano do przemywania ran. W Indiach jest naturalnym środkiem do leczenia niewydolności nerek i kaszlu.
Opracowanie Krzysztof Kuźniewski