DZIKA BAZYLIA, BAZYLIA EUGENOLOWA ( Ocimum gratissimum) zwana jest również bazylią afrykańską. W naturalnym stanie rośnie w tropikalnych regionach Afryki. W Sudanie bardziej znana jest jako roślina lecznicza niż przyprawa. Nasiona do skiełkowania potrzebują silnego światła słonecznego. Olejek z ocimum gratissimum zawiera eugenol i ma właściwości antybakteryjne. Ekstrakt z liści wykazuje działanie antycukrzycowe, olejek rozluźnia mięśnie jelit, dlatego pomocny jest w zaburzeniach żołądkowo- jelitowych. Zapobiega biegunce i ma właściwości antynowotworowe. Wykazuje pewne działanie przeciwbólowe. Ocimum gratissimum odstrasza komary. Etanolowy ekstrakt z rośliny w doświadczeniach powodował znaczne i utrzymujące się dłużej zwiększenie aktywności seksualnej samców myszy bez żadnych negatywnych skutków. W Indiach jest uważana za świętą roślinę i jest szeroko stosowana w obrzędach religijnych. Według ajurwedyjskiej tradycji jest jednym z najlepszych ziół do przygotowania serca i umysłu do praktyk duchowych. Pomaga w przeziębieniach i grypie, obniża gorączkę. Ziele dzikiej bazylii zawiera silne przeciwutleniacze i chroni wątrobę. Pobudza układ odpornościowy, poprawia krążenie. Swój silny aromat zawdzięcza olejkowi eterycznemu w którego skład wchodzi: eugenol, tymol, cytral, cynamonian etylu, geraniol i linalol. Zawiera witaminę K, C, A, żelazo, wapń, błonnik pokarmowy, mangan, magnez i potas. Olej z dzikiej bazylii może być użyty jako zamiennik dla syntetycznych insektycydów do zwalczania muchy domowej(Musca domestica). Ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne ziele bazylii może być stosowane do zapobiegania psuciu się mięsa, alternatywnie do chemicznych środków konserwujących. Świeże liście dzikiej bazylii mogą być przechowywane w szczelnie zamkniętych woreczkach foliowych w lodówce przez kilka dni. W celu dłuższego przechowywania można je zamrozić lub suszyć.
Opracowanie Krzysztof Kuźniewski