Babka pierzasta

BABKA PIERZASTA, MINUTINA (Plantago coronopus) jest gatunkiem rośliny rocznej lub dwuletniej z rodziny babkowatych. Znana jest również jako Erba Stella i Barba di Frate co w wolnym tłumaczeniu oznacza broda mnicha. W swoim naturalnym siedlisku o łagodnych zimach jest rośliną dwuletnią, w rejonach o mroźnych zimach jest rośliną jednoroczną. Lepiej rośnie w chłodniejsze miesiące i z większą ilością opadów. Toleruje lekkie mrozy, w nieogrzewanej szklarni może przetrwać całą zimę. W Polsce objęta jest ścisłą ochroną gatunkową. Jest związana z siedliskami głównie nadmorskich słonaw, istniejących dzięki długiemu oddziaływaniu wód słonawych. W Polsce obecnie jedynym miejscem gdzie występuje jest Kępa Karsiborska. W kuchni wykorzystuje się najczęściej młode surowe liście (lub gotowane) w sałatkach. Najsmaczniejsze są zbierane do czasu gdy roślina zakwitnie. Same kwiaty również można dodać do sałatek. Soczyste i chrupiące liście smakiem przypominają trochę kapustę włoską , trochę pietruszkę , ale są od nich łagodniejsze i słodsze. Przed użyciem w sałatkach na surowo można liście jej sparzyć we wrzącej wodzie na kilka sekund. Z liści babki z cynamonem, białym winem ,sokiem z cytryny, żelatyną i cukrem można sporządzić orzeźwiającą galaretkę o zaskakującym smaku z nutką kwiatów i cytrusów. Może być świetnym dodatkiem do kanapek, krakersów i białego mięsa. Dobre danie otrzymamy smażąc ją z czosnkiem i oliwą z oliwek. Można łączyć z owocami morza, warzywami, jest świetnym dodatkiem do orientalnych potraw. Nasiona babki zawierają do 30% śluzu,  pęczniejąc w jelitach działają przeczyszczająco i łagodząco na  podrażnienia. Oczyszczają organizm z toksyn i obniżają zbyt wysoki cholesterol.Na Wyspach Kanaryjskich liście babki wykorzystuje się w leczeniu nerek i dróg moczowych. W Stanach Zjednoczonych w medycynie ludowej wykorzystywana była m.in. do łagodzenia gorączki.

Opracowanie Krzysztof Kuźniewski