Turówka wonna

TURÓWKA WONNA, ŻUBRÓWKA (Hierochloe odorata) wieloletnia trawa z rodziny wiechlinowatych z długimi rozłogami. Osiąga wysokość 30-60 cm. Kwiatostanem jest rozpierzchła wiecha, do 15 cm długości. W Polsce występuje w rozproszonych stanowiskach na niżu, preferuje stanowisko słoneczne aczkolwiek urośnie również w półcieniu. Jest objęta częściową ochroną gatunkową na terenie Polski. Dzięki zawartości kumaryny wyróżnia się charakterystycznym aromatem, silnym zwłaszcza po zasuszeniu rośliny. Oprócz zawartości kumaryny zawiera kwasy organiczne (kumarynowy, ferulowy, melilotowy ). Surowcem zielarskim jest ziele turówki zbierane przed kwitnieniem. W lecznictwie ludowym stosowane jako środek wzmacniający oraz na dolegliwości układu pokarmowego. Używana jest głównie do aromatyzowania napojów i wyrobu wódek (żubrówka), likierów i jako przyprawa. W przemyśle kosmetycznym jest wykorzystywana jako dodatek zapachowy do perfum i kremów. Główny składnik turówki wonnej kumaryna bardzo dobrze rozpuszcza się w alkoholach, eterze i tłuszczach natomiast w wodzie trudno. U zwierząt laboratoryjnych jej przedawkowanie może wywołać marskość wątroby i uszkodzić nerki. Według innych, nowszych badań okazało się że w organizmie człowieka jest metabolizowana do innego związku niż u szczurów. Ma ona działanie rozkurczowe, przeciwobrzękowe, poprawia krążenie krwi, działa uspokajająco i przeciwnowotworowo. Hamuje rozwój większości bakterii, wirusów i grzybów.
Hierochloe odorata oznacza dosłownie świętą pachnącą trawę. Plemionom indiańskim pomagała wejść w stan medytacji, herbatki z niej używali na ból gardła, kaszel, gorączkę. Dym ze spalania trawy miał pomagać przy leczeniu przeziębień. Przez rdzenną ludność Ameryki była uważana za jedną z najważniejszych świętych roślin, wieszana na szyi miała zapewniać duchową ochronę. Jest symbolem duchowości Indian i hołdem dla Stwórcy. Dym powstały podczas jej spalania (czasem w mieszance z innymi ziołami) służył do rytuału oczyszczania i był symbolem jedności.

Opracowanie Krzysztof Kuźniewski