Szałwia ananasowa

SZAŁWIA ANANASOWA GOLDEN DELICIOUS (Salvia elegans Golden Delicious) jest rośliną z rodziny jasnotowatych, w naszym klimacie nie zimującą w gruncie. Można uprawiać ją w pojemnikach, na okres zimy wnieść do jasnego, chłodnego pomieszczenia a na wiosnę po ustaniu mrozów ponownie wystawić na zewnątrz. Preferuje dobrze przepuszczalne gleby, bogate w próchnicę, niezbyt wilgotne, pH od lekko kwaśnego do lekko zasadowego, wystawę słoneczną lub lekki cień. Jest tolerancyjna na okresowy brak wody.Pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Aromatem i smakiem liście jej przypominają owoc ananasa. Jaskrawo czerwone kwiaty pojawiają się na roślinie późnym latem. Została odkryta w 2001 roku jako naturalnie rosnąca mutacja szałwii o żółtych liściach w Hebronie w stanie Illinois. Zarejestrowana i opatentowana w 2007roku. W Meksyku napar z liści stosowany jest w łagodzeniu depresji i lęku a także do obniżenia ciśnienia krwi. Zwalcza niestrawność i pomaga leczyć grypę. Liście i kwiaty surowe lub gotowane stanowią dodatek do wielu dań na ciepło i zimno. Słodkie kwiaty można dodać do owocowych lub warzywnych sałatek, lodów, jogurtów, naleśników, ciast, kremów, koktajli owocowych lub jako ozdoba. Drobno pokrojone można dodać do wieprzowiny lub kurczaka. Jej cudownie aromatyczne liście mogą być dodatkiem do orzeźwiających letnich napojów.

Opracowanie Krzysztof Kuźniewski