Słodkie azteckie ziele

SŁODKIE AZTECKIE ZIELE (Lippia dulcis) pochodzi z Meksyku, jest tam znane już od czasów Azteków. Ciekawa tropikalna roślina płożąca osiągająca wysokość ok. 30 cm. Tworzy dekoracyjne dywany okrywając przestrzeń, wokół której została posadzona. Kwiaty drobne w kolorze białym zdobią roślinę w okresie VII-IX. Lippia ma pokrój płożący, z tego względu bardzo ładnie wygląda sadzona w wiszących pojemnikach. To niskokaloryczna słodka roślina. W postaci świeżej lub suszonej liście wykorzystywane są głównie jako naturalny cukier – do deserów i herbat. Można je także użyć do np. sałatek owocowych. Jest to idealny słodzik dla cukrzyków i dla tych, którzy zmagają się z odchudzaniem.
Roślina wykorzystywana przez Azteków do słodzenia potraw ale także stosowana na kaszel, przeziębienie, zapalenie oskrzeli, astmę i kolkę. Lippia wytwarza związek chemiczny nazywany hernandulyną, która jest 1000 razy słodsza od sacharozy (a 3 razy słodsza od popularniejszej stewii). Lippia lubi światło, ale nie bezpośrednie działanie promieni słonecznych. W Polsce nadaje się do uprawy wyłącznie w pojemnikach lub w gruncie jako roślina jednoroczna.

Opracowanie Krzysztof Kuźniewski