BAZYLIA POSPOLITA (Ocimum basilicum) jest rośliną najczęściej jednoroczną z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z terenów Indii ,tropikalnych regionów Azji i Afryki, gdzie uprawiana była już od ponad 5000 lat. Istnieje ok.160 odmian bazylii, z czego większość ale nie wszystkie ma zastosowania kulinarne. Ponieważ bazylia bardzo łatwo krzyżuje się, granice między odmianami są szczególnie trudne do określenia. Najlepiej rośnie w miejscu słonecznym, ciepłym, w glebie przepuszczalnej, bogatej w składniki odżywcze, wilgotnej. Zapach swój zawdzięcza olejkowi eterycznemu w skład którego wchodzi eugenol, cyneol, cytral, limonen, terpinen, metylochawikol. Zawiera również garbniki, flawonoidy, witaminę A, witaminę C i sole mineralne w tym potas, wapń , magnez, fosfor i żelazo. Jest źródłem beta-karotenu chroniącego organizm człowieka przed wpływem wolnych rodników. Korzystnie wpływa on na funkcjonowanie wzroku i systemu immunologicznego. Uprawiana głównie do stosowania jako przyprawa w kuchni. Do potraw gotowanych dodajemy ją jako ostatnią, przed samym podaniem. Najczęściej dodawana jest do przyprawiania dań z pomidorami, jajek, ryb, owoców morza, sałatek, zup oraz twarożku a także do marynat. W kuchni włoskiej razem z oliwą z oliwek, mielonym czosnkiem, orzeszkami piniowymi i parmezanem a niekiedy i z suszonymi pomidorami tworzy sos pesto. Pesto stanowi wspaniały dodatek do świeżo ugotowanego makaronu lub chrupiącej kromki chleba ,oczywiście z plasterkami świeżego pomidora.
Ziele bazylii ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwwirusowe , przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. W Indiach nazywana jest świętą bazylią i tradycyjnie używa się jej w leczeniu uzupełniającym stresu, astmy i cukrzycy. Herbatka z bazylii pomaga w przypadku leczenia problemów związanych z trawieniem, skurczem brzucha i jelit, gorączką i zaparciem. Łagodzi bóle głowy ,kaszel i wzdęcia. Bywa pomocna w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, redukuje cholesterol. Może być użyta jako okład przy ukąszeniu owadów, trądziku, grzybicy, jako płukanka do zmęczonych oczu a także ust przy pleśniawce, jako zioło do kąpieli zwiększające energię. Suszoną bazylię palono jako dodatek antyseptyczny kadzidła. Odstrasza muchy i komary.
Bazylię przechowujemy w stanie suszonym, traci wtedy trochę swego aromatu. Można zamrozić całe liście w plastikowej torbie, ale lepszym rozwiązaniem będzie posiekanie liści, włożenie ich do foremek na kostki lodu, zalanie wodą i zamrożenie. Gdy są zamrożone można je umieścić w plastikowej torebce. W zamrażarce można je przechować do roku. Świeże liście można również umieścić w słoju i zalać oliwą z oliwek. Każdy liść po umieszczeniu go w słoju dobrze jest posypać szczyptą soli. Przechowujemy w lodówce od 3 do 6 miesięcy.

Opracowanie Krzysztof Kuźniewski

Przejdź do sklepu